Ruční výrobě čokoládových bonbónů se věnujeme již od roku 2000. Od té doby neustále zdokonalujeme výrobní procesy. Vybíráme tu nejlepší čokoládu a tříbíme chuť náplní tak, aby vám v ústech vždy zůstal pocit dokonalého sousta.

Výroba čokoládových bonbonů – výroba

Samotný proces výroby bonbonů se skládá z mnoha kroků. Abychom dosáhli kýžené příjemné chuti v ústech, je podstatné věnovat každému jednotlivému procesu stoprocentní pozornost a péči. Alfou a omegou je již výběr samotné čokolády. Z nekvalitní čokolády ani sebevětším úsilím nedojdete k dobrému výsledku. My používáme kvalitní čokoládu s vysokým podílem kakaového másla, které by mělo být jen v samotné kakaové hmotě zastoupeno z 52 %. Vždy dbáme na podmínky, v jakých jsou boby pěstovány a zpracovávány a samozřejmě na odrůdu bobů, jež sama o sobě určuje kvalitu a chuť čokolády (podrobněji v kapitole o čokoládě). Chuť čokolády nám sama napoví, jakou náplň k ní můžeme či naopak nemůžeme zvolit. Některé jsou jemné květinové, jiné zase chutnají po oříšcích. Jinde najdete tóny kávy či ovoce. Vždy platí pravidlo, že chceme chuť čokolády náplní pozvednout a ne jí zabít.

Aby se bonbóny pěkně leskly a nevytvořil se na nich nevzhledný šedavý povlak (tzv. vykvetlá čokoláda), musí čokoláda před výrobou bonbónů nejprve projít procesem temperace. Zjednodušeně řečeno, při temperaci čokolády správným rozehřátím a zpětným rovnoměrným zchlazením na danou teplotu zajistíme to, aby kakaové máslo správně, rovnoměrně a pevně zkrystalizovalo a my tak docílíme křupavé, hebké konzistence čokolády, která se na povrchu krásně leskne.

Výroba čokoládových plněných bonbónů

Samotná výroba náplní do čokoládových bonbónů je během na dlouhou trať. Než se daná příchuť dostane do ruky zákazníkovi, trvá to dlouhé hodiny a týdny ochutnávání, zkoušení té správné konzistence, snoubení jednotlivých ingrediencí a hledání jejich správného poměru. Stejně jako u čokolády, i u zbývajících ingrediencí dbáme na jejich nejvyšší kvalitu a čerstvost. Ať už se jedná o čistá ovocná pyré, lyofilizované a kandované ovoce, ořechy a ořechové pasty například z oblasti Piemontu.
Samotné bonbóny pak vyrábíme dvěma základními postupy: formované nebo řezané. Při výrobě formovaných bonbonů se nejprve vytvoří ve formě čokoládová skořápka, naplní se, náplň se zavíčkuje čokoládou a z formy se poté vyklepne hotový čokoládový bonbon. U řezaných bonbonů se nejprve řezem tvoří zvolený tvar náplně. Poté se teprve náplň potahuje vytemperovanou čokoládou, bonbón po bonbónu každý ručně zvlášť. Pak už jen zbývá bonbóny dozdobit a jsou připraveny k předání zákazníkovi.